Te is belefutottál már abba, hogy vásárolnál Apple iPad termékcsaládból, viszont egyszerűen a végén az anyagi források döntenek a termék kiválasztásában?

Az Apple rengeteget költ marketingre és termékportfólió építésére, illetve árazására. Nos ennek csodás példaképe igazából bármelyik termékük, de legfőképpen az iPad vonalon érezni ezt a struktúrát.

Múlt héten Gergő keresett meg ezzel kapcsolatban engem, egyszerűen nem tud választani, módosítás nélkül illesztem be:

Szia Zoli! Van egy kis gondom táblagépválasztással. Napok óta nézelődök, melynek végére iPad valamelyik szériájára esne a választásom. Probléma a következő: nagyon nehéz választani és egyszerűen bárhová lépek patthelyzet van. Lehetőleg hivatalos forrás alól szeretném megvásárolni. Nos, a legolcsóbb iPad az a 9. generáció, ami 135.000Ft, ebben 64GB belső tároló van, mellette pedig A13 bionic chip, ami nem mai csirke, de böngészésre megfelel. Ha már 256GB-ot szeretnék, akkor közel 200ezer forintra kúszik ez az összeg, amiért már van iPad Mini 6 (az kereken 200.000Ft). Ez esetben visszatérünk 64GB belső tárolóra, cserébe van A15 bionic, sztereó hangszóró. Ja, meg kisebb a kijelzőméret. A következő lépcső az iPad Air 5. Ennek ára 250ezer forinttól indul felfelé. A legolcsóbb eszközben M1 chip, sztereó hangszóró, közel 11″-os kijelzőméret és prémium anyagminőség dominál, viszont itt megint indul a 64GB belső tároló. Ezen az áron iPad mini 6-ból már 256gb-os vásárolható. Ha iPad Air-ból 256gb-ra lenne szükségem az ár máris felcsúszik 310 ezer forint környékére, amiért lassan kapni iPad Pro-t is, ami már jobbfajta az Air-hez képest, viszont itt 128GB belső tárolóra megint visszacsúszunk. Egyszerűen döntésképtelen vagyok.

R. Gergő

Színtiszta Apple üzletpolitika

Minden régióban jól fel vannak osztva az árak, pont az ilyen helyzeteket előidézve. Ezzel próbálják úgymond befolyásolni a vásárlásod, azaz van egy elképzelésed és ahhoz mérten próbálod a legjobbat a legjobb, vagy inkább racionálisabb áron kihozni – ami szinte Apple berkeken belül lehetetlen. Vagy kifizeted a magasabb árat vagy megvásárlod azt a terméket amire van pénzed.
Ez nem csak iPad szinten igaz, hanem Macbook, Mac Mini, Mac Studio és minden egyéb eszközre, de annyira ki van találva, hogy ezek kombinációja esetén pont ugyanazt a helyzetet fogja előidézni. Azaz pl Mac Mini és Mac Studio esete.
Példa:

  • Mac Mini M1 8c gpu 16GB memória, 512GB SSD: 539.990Ft
  • Mac Studio M1 Max 24c gpu 32GB memória, 512GB SSD: 990.990Ft

Bár óriásinak tűnik a szakadék, mégis választás elé állítja az embert az M1 és M1 Max 24c gpu, illetve a 16/32gb memória közötti választás, hiszen csak a 16GB memória upgrade (ha 8GB ramonként 100.000Ft), illetve 8c gpu-nként megint +100.000Ft a lépcső. A Mac Studio jóval tartósabb és hosszú távon – akár 7-10 évre tartalomfogyasztásra is bőven elegendő eszköz, míg a mac minivel talán 5-7 évre tervezhető. Utóbbi esetben csak részemről egy spekuláció, nem feltétlen releváns adat, majd az idő eldönti.

Mit ajánlok Gergőnek?

Mint minden termék vásárlása előtt mérlegelni kell a használati szokásokat, illetve a csere tervezési idejét. Mivel Gergőnek még nem volt táblagépe, így nem feltétlen kell azonnal beleugrani a nagy lecsóba és kipengetni óriási pénzeket. Gergő nem rajzol, nem vág videót, de jó minőségben szeretne lehetőleg online tartalmat fogyasztani, ebbe beletartozik a Netflix és HBO max, esetleg Disney+. Zenei streaming esetén a YouTube Music-ot szokta használni. Ezen felül 1-1 kisebb játékon gondolkozott, de semmi komoly megterhelést igénylő vagy nagy tárhelyet felemésztő alkalmazásról. Az elvárása továbbá:

  • Jó hangminőség
  • Minél jobb képminőség
  • Jó üzemidő
  • Leginkább filmekre optimizált legyen

Tehát az ajánlásom neki a következő:

iPad Air 5 – 64GB WiFi

Ajánlásom //RESPOND

Az ajánlásom azért nem a sima iPad 9-re esett, mert bár nagy az árszakadék mégis filmes tartalomfogyasztásra sokkal jobb képarányban és képminőségben az iPad Air 5. Emellett ott a sztereó hangszóró, az m1-es chip, ami szerintem 5-7 évig biztosan nem lesz gyenge vagy elavult. Ha az Androidos társakat nézzük negyed akkorra teljesítménnyel (Snapdragon 888 vagy 865), akkor bőven lesz benne tartalék hosszú éveken keresztül, ha mégis combosabb alkalmazásokkal terhelné meg Gergő.

Verdikt

Ismerem nagyon jól az Apple üzletpolitikát. Nagyon nehéz dönteni és tényleg sok esetben az embereknek kell mérlegelnie, hogy mire van szüksége. Nem minden esetben kell a legjobbat vagy az annál is jobbat választania, ami éppen bőven elég lenne az egyén számára. Nekem egy iPad 9-em van, hiszen csak böngészésre és egy-egy videós tartalom megtekintésére használom. Későbbiekben sem tervezem túlzásba vinni, így nekem a legolcsóbb iPad a legjobb választás. A maradék 100 ezer forint pedig mehet máshová.

Neked mi a véleményed az egészről?

Comments to: Az iPad árazása Apple módra

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük