Röviden és tömören, augusztus 5.-i kormányrendelet szerint természetvédelmi területeken engedélyezték a fakitermelést. Sajnos nem is kis mértékben, hiszen nem csak az idős fákat fogják ezentúl kivágni, hanem a dokumentumban szerepel a tarvágásról szóló módosítás is, miszerint ezt idén és jövőre is teljesen legális lesz a kitermelők részére. Igen, utóbbi még a természetvédelmi területekre is ki van terjesztve.

Doktor miniszterelnökünk mondá:

„Ki kell vágni az erdőket, mert nem lesz elég tüzifa”

Kossuth Rádió, Orbán Viktor

Személy szerint nagyon elszomorító, hogy az április előtt erősen hangoztatott „Magyarország előre megy, nem hátra” koncepció nem válik be, egyszerűen pont az ellenkezőjét csináljuk a jelenlegi kormányrendeletnek köszönhetően.

A rendelet lehetővé teszi a természetvédelmi területeken lévő fák tarvágását, mellyel komplett erdőegységek tűnnek majd el, ennek pedig hosszú éveken keresztül mély hatása lehet akár a mindennapjainkban.

Több lehetőség közül a kormány az egyszerűbb mellett döntött

A feltételezésem nem alaptalan, hiszen a rezsicsökkentéssel használható gáz mennyisége alapvetően szerintem korrekt mennyiség, de akkor miért is van szükség nagy mértékű fakitermelésre?
Az emberek többsége nehezen látja át a különböző intézmények és épületek felépítését.

Megpróbálom összeszedni, főként miből lehet megállapítani a nagy gázfogyasztókat, akinek a kormány a rendeletből kiindulva a fatüzelést fogja ajánlani:

  • nyilván akinek nincs gázkazánja vagy valamifajta villamos fűtése
  • közintézmények (pl: városháza, kormányablak, különböző hivatalok, iskolák, óvodák és bölcsödék, stb.)
  • legalább 150m2 nagyobb, közepes vagy annál gyengébb szigeteléssel ellátott családi háza
  • nagyüzemű cégek (összeszerelő és gyártó, akiknél nem áll rendelkezésre villamos fűtési lehetőség)

Közintészmények fűtése fával

A közintézmények kifűtése többségében gázzal vagy valamifajta központi megoldással történik. Ez területenként eltérő lehet. A Magyar kormány viszont a gázfűtésű közintézményeket vizsgálja felül, hogy ezeket minél előbb át tudják állítani fatüzelésű megoldásokra.

Bár pontos adatokat nem tudok mondani, Szombathelyen elég kevés intézményt érint (szerencsére). Ezen épületek fűtésének egy része megoldható fával is, mindenféle különösebb átalakítás, vagy módosítás nélkül. Ettől függetlenül egy általános iskola napi 8-9 órás kifűtése elég komoly mennyiséget kíván meg nem csak gáz, hanem fa esetén is. Bár talán ezen intézmények elég nagy prioritást élveznek, hiszen a diákok nem fagyhatnak meg oktatás közben.

Falusi családi házak

Bár nem minden esetben értünk egyet Horváth Andrással, a következő videót ajánlom mindenkinek a témával kapcsolatban. Érdemes belőle szemlézni.

Comments to: Magyarországon a természeti ökoszisztéma összeomlását kockáztatja a kormány

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük